Vážení čtenáři,

těch pár měsíců uteklo jako voda a mou milou povinností je Vám teď představit druhé číslo magazínu Pivař. V tomto čísle naleznete i několik nových rubrik, které mi dělají velkou radost a zpestřují obsah časopisu. Došlo tedy opět k mírnému rozšíření záběru Pivaře tak, aby si zde našel něco každý domácí sládek – od začátečníka až po pokročilého.

V tomto čísle budeme testovat zbrusu novou rubriku nazvanou přiléhavě „Experimentální homebrewing“. Ukážeme si, že na to, abyste mohli experimentovat s pivem vůbec nepotřebujete plně vybavenou laboratoř, ale bohatě vám postačí trocha trpělivosti, běžné kuchyňské a pivovarské vybavení a špetka Vaší zvědavosti. Pevně věřím, že Vás přesvědčíme, že hrát si doma tak trochu na vědce je nejen zábavné, ale i velmi užitečné.

Úplně na konec tohoto vydání jsem si schoval něco, na co řada domácích sládků čeká už hodně dlouho. Už bylo načase, aby se někdo pustil do kompletního překladu dnes už legendárních BJCP Style Guidelines 2015, nemyslíte? Získal jsem svolení k překladu a publikování od organizace Beer Judge Certification Program (BJCP), a tak v tomto čísle Pivaře můžete nalézt prvních sadu kompletně přeložených stylů. Nejedná se o styly jen tak ledajaké, ale záměrně jsem se snažil vybírat styly nejčastěji vařené a ty, na které jste v nedávnu narazili nebo brzo narazíte na soutěžích. 

Myslím tedy, že jsme tentokrát nejen udrželi laťku prvního čísla, ale možná ji i trochu zase zvedli. To už však musíte posoudit sami. Já bych však chtěl ještě na závěr tohoto editorialu poděkovat všem těm, kteří se na tomto čísle podíleli. Pánové a dámy, patří Vám má hluboká poklona! A Vy, milí čtenáři, užijte si toto číslo a nezapomeňte nám posílat své recepty, články, nápady, názory a cokoliv dalšího! Chceme, aby byl Pivař co nejblíže svým čtenářům a tak potřebujeme vědět, co chcete číst. Vyplňte tedy, prosím, tuto anketu a pomozte nám tak ve zlepšení magazínu Pivař! Názor každého se počítá. Chtěli byste v Pivaři nalézt něco konkrétního, chcete vyjádřit podporu nějakému tématu či druhu článků? Pak do ankety neváhejte napsat svůj názor.

V dalším čísle se už může vyjímat právě vaše práce! 

 

Dej Bůh štěstí!

Petr Novotný,
šéfredaktor

 


Odkaz na 2. číslo magazínu Pivař najdete ZDE.


Obsah

  • Editorial
  • Litomyšlský korbel
  • Vaříme více piv najednou
  • Evergreeny diskuzních fór
  • Belgická piva: Saison
  • Párování jídla a piva: Chuť vs. vůně: Klobásky na Saisonu s domácí pivní hořčicí
  • Řízení teploty pomocí STC-1000
  • Norský farmářský Ale a Kveik
  • Začínáme s kyvetami
  • Český pivní festival
  • Dry-hopping
  • Experimenty s dry-hoppingem
  • Kvašení různých cukrů
  • Středověká varna v Dětenicích
  • Vhodná teplota servírování piva
  • Pivovarský kvíz
  • Cech domácích pivovarníků
  • BJCP – Průvodce pivními styly
    • 3A Český světlý ležák
    • 3B Český prémiový světlý ležák
    • 3C Český polotmavý ležák
    • 3D Český tmavý ležák
    • 4A Munich Helles
    • 5B Kölsch
    • 6B Rauchbier
    • 10A Weissbier
    • 12A British Golden Ale
    • 15B Irish Stout
    • 15C Irish Extra Stout
    • 16A Sweet Stout
    • 18B American Pale Ale
    • 21A American IPA
    • 21B Speciální IPA – Rye IPA
    • 24A Witbier
    • 25B Saison
    • 26B Belgian Dubbel
    • 26C Belgian Tripel
  • Černokostelecký žejdlík–propozice
  • Recepty

Kalendář

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Výhody

*Vyžadován
členský průkaz


Partnerské spolky