Cech domácích pivovarníků, z.s.

Cech usiluje o vzájemné předávání a vyměňování znalostí a zkušeností domácích pivovarníků. Snaží se o zvyšování úrovně kvality doma vařených piv, podporu akcí zaměřených na domácí pivovarnictví a vzdělávání zájemců o vaření piva v domácích podmínkách. Vyvíjí osvětovou činnost směřující k udržení a rozvoji domovarnické tradice a pivní kultury.

Pokud vaříte pivo v domácích podmínkách, budeme velmi rádi, když se k nám přidáte.

Najdete nás také na Facebooku.

Oficiální mail:

K dotazům a připomínkám používejte, prosím, tohoto fóra.

 

 

 

Zápis z 8. řádného jednání cechovní rady

Zápis z 8. řádného jednání cechovní rady konaného 14. 4. 2018 v Litomyšli.

Zápis ze 7. řádného jednání cechovní rady

Zápis ze 7. řádného jednání cechovní rady konaného 31. 3. 2018, na kterém byly shrnuty a potvrzeny body z dílčích jednání konaných  v období od 9. 10. 2017 - 31. 3. 2018.

Co skutečně znamená spodní a svrchní kvašení?

Titulek tohoto textu se může zdát mírně nesmyslný, poněvadž je to přeci úplně jasné, nebo ne? A přeci se traduje řada mýtů, polopravd a nepochopení, kterých bych se rád v tomto krátkém článku dotkl. Termín spodní a svrchní kvašení byl zaveden již dávno, ještě v dobách, kdy sládkové svým kvasnicím rozuměli jen velmi omezeně. Stejně tak jako rozlišujeme spodní a svrchní kvašení jako technologie, tak pak rozlišujeme spodní a svrchní kvasinky, které k těmto technologiím kvašení obvykle náleží. To, že situace ale není až tak jednoduchá, se pokusím nastínit nakonec a zkusíme najít použitelné definice těchto pojmů. To bylo, je a vždy bude kontroverzní téma, tudíž se budeme pohybovat po poměrně tenkém ledě. To už ale hodně předbíhám.

Petr Novotný
Článek vyšel v časopise Pivař 3 (prosinec 2017)

Proč se (ne)stát členem Cechu

V diskuzích se členy i nečleny Cechu jsem zaznamenal několik otázek či výhrad, které se opakují a proto bych je rád zde zmínil. Potěšilo by mě, kdyby vás má vysvětlení a úvahy dovedly k zamyšlení nad tím, jestli je pro vás členství v Cechu opravdu zbytečné, nebo vás nějak omezuje. Nebo jestli naopak nebude vaše členství přínosem pro domovarnickou komunitu a pro prosazení cílů Cechu, které mohou korespondovat s vašimi aktivitami. Čím větší Cech bude, tím větší je pravděpodobnost, že dokážeme něco změnit.

Radek Michel, předseda Cechu
Článek vyšel v časopise Pivař 2 (srpen 2017)

Při kolika stupních Plato mám lahvovat?

EVERGREENY DISKUZNÍCH FÓR

Na diskuzních fórech jsou s železnou pravidelností kladeny dotazy, při jaké hodnotě hustoty mladé pivo stočit do lahví, aby se přirozeně dosytilo. Bohužel se zde často vyskytují i zaručené odpovědi typu „stáčej při xxx“. Pravdou však je, že univerzální konkrétní hodnota při kolika stáčet neexistuje.

Martin Urban
 Článek vyšel v časopise Pivař 1 (květen 2017)

Cejchování hrnce

Domácí sládkové jsou obvykle schopnými kutily, ale ne každý si na vše troufne bez informací. Zároveň je dobré se podělit o konkrétní zkušenosti, protože proč zbytečně „znovuobjevovat Ameriku“. Pokud je homebrewing o něčem, tak právě o sdílení zkušeností a znalostí. Dnes vám tedy odprezentuji postup, který se mi osobně osvědčil. Sami můžete přidat svou invenci a šikovnost. Jistě se vám práce povede lépe než mě. Teď už ale pojďme na to!

Petr Novotný
Článek vyšel v časopise Pivař 1 (květen 2017)

Termín petice

Důležitá informace o změně termínu Petice za zvolnění právních předpisů pro domácí pivovarníky.

Zpráva o činnosti a hospodaření za rok 2017

Zpráva o činnosti a hospodaření za rok 2017

Černokostelecký žejdlík 2018 - vyhlášení soutěžních kategorií

Vyhlášení soutěžních kategorií Černokosteleckého žejdlíku pro rok 2018.

Členské příspěvky za rok 2018

Informace k platbám členských příspěvků za rok 2018.

Sleva na nákup u BAHNIK.cz

5% sleva pro členy Cechu při nákupu v e-shopu.

Sleva na nákup u Táborské pivotéky

4% sleva pro členy Cechu při nákupu v e-shopu i na prodejně.

Soutěže

Výhody

*Vyžadován
členský průkaz

AKTUÁLNÍ INFORMACE

K PETICI !!!

ZMĚNA TERMÍNU

 

 originální archy můžete nadále posílat na adresu

Radek Michel
Na Výsluní 380
Velké Březno
403 23

Pokud v zásilce uvedete i vaši e-mailovou adresu, dostanete na ni potvrzení o přijetí.

Partneři Cechu